Gaixotasunak. Gaur egun, zalantzarik gabe, arraina kontsumitzeak onurak dakartza osasunerako. Dieta askotarikoa eta osasungarria izan behar da beti. Espainian, salbuespenezko dieta eredu bat dugu, mediterranear dieta, zeinaren «oinarrizkoenen» artean arrain fresko arruntaren ohiko kontsumoa gomendatzen baita, akuikulturakoa barne, jakina.  

Arraina hartzeari buruzko ikerketan indartsuenetako bat gaixotasun kardiobaskularren prebentzioarekin duen harreman positiboa da. Zehatzago esanda, aurkitzen diren onurak intzidentzia txikiagoarekin erlazionatzen dira: miokardio-infartuak, arritmiak, bihotzeko hipertrofia edo tronboak. Kolesterolaren, triglizeridoen, odoleko azukrearen edo tentsio arterialaren balioak erregulatzeaz gain.

Arrainak, gainera, mantenugaiak ematen ditu, organismoan funtzio antiinflamatorioa eta antioxidatzailea dutenak. Ateroma-plakak sortzeko arrisku txikiagoa sortzen laguntzen du. Plaka horiek lehen maila izango lirateke aterosklerosiaren garapenean eta istripu zerebrobaskularren aurrean.

Aipatzekoak dira, halaber, A eta D koadro bitaminak eta B taldeko beste batzuk. Jakina, ez ditugu ahaztu behar mineralak, hala nola merkatuan kaltzioa, selenioa edo burdina. Gainera, duela gutxi egindako ikerketek arrainaren kontsumo egokia hezur-osasunaren eta artikulazio-sistemaren kontsumoarekin lotu dute, neurri handi batean proteina, kaltzio eta D bitaminaren ekarpenari esker.

Horrekin guztiarekin, zuria, urdina edo erdiurdina, arraina jatea osasuntsu jatea dela esan daiteke.