Merkatua hiri baten bihotza da. Bizitzeko lekua da, eta kulturaz, tradizioaz eta kalitatezko tokiko produktuaz gain, beste leku batzuk ere eskaintzen dizkizu. Gaur egun, merkatu tradizionalak bezeroaren interes berrietara egokitzeko berrasmatzen dira, betiere beren produktu freskoa eta hurbiltasunekoa mantenduz, dela nekazarien merkatua, artisauena, gourmetena, gauekoa, ekologikoa…

Euskal Herriak eskuzabaltasunez hornitzen ditu bere merkatuak, kalitate handiko produktu anitzekin, Atlantikorako fatxadari esker, non gure ontziek itsasoko produkturik onenak ekartzeko arrantzatzen duten. Hona hemen Euskal Herriko 5. Top Merkatua, gure produktua aurkitu eta eskualdeko ondare gastronomiko eta kulturalean murgiltzeko.

  1. Hornidura Plaza

Vitoria-Gasteiz esparruko hornidura-merkatua biztanleen kontsumo- eta aisialdi-eredura egokitzen joan da. Horregatik, arrantza-sektoretik edo Arabako baratzetik datozen postu tradizionalez gain, eraikin berrituan hainbat gastrobare daude, pintxo eta bestelako gozamen gastronomiko ugari dastatzeko, Arabako Errioxako ardoekin eta txakolinarekin batera.

Halaber, uztartze-dastatzeak eta show-cooking jardunaldiak eskaintzen dituzte erreserbarekin.

  1. Hornidura Plaza

“Astelehen gernikes” famatuagatik da ezaguna Gernika-Lumoko udalerria, urteko astelehenero ospatzen den merkatu tradizionala, 650 urte baino gehiagoko historia duena. Gainera, ekaina eta abendua bitartean, hilabete bakoitzeko lehen larunbatean, produktu autoktono desberdin bat (txakolina, bakailaoa, Gernikako piperra edo Arabako Errioxako ardoa) sustatzeko azoka tematiko bat egiten da.

Urria ere hilabete berezia da gernikarrentzat; izan ere, hilabete honetako lehen eta azken astelehenean -izen hori du jendeak Urriko- eskualdeko jendearentzat oso garrantzitsuak diren bi azoka egingo dira.

  1. Erriberako merkatua

Merkatu hau gure merkataritza espezializatuaren erreferenteetako bat da. 1929an inauguratu zuten, Nerbioi ibaiaren ertzean, eta Viilako Hirigune Historikoak Multzo Historiko-Artistiko gisa duen babes bera du.

Bi solairuko eraikinak sasoiko produktuen postuak izateaz gain, jatetxeak, gastrobarrak eta sukaldaritza-eskola bat ere hartzen ditu, janaria prestatzen ikasteko edo, besterik gabe, esperientzia gastronomiko ahaztezinak izateko. Europa osoko estalitako merkaturik handiena da.

  1. Tolosako azoka

Tolosak, herriko hiru gunetan larunbatero aire zabalean ospatzen den merkatuaren izen handiko erakusketa du. Alde zaharrean dagoen Zerkausiaren esparrua, baserritarrek beren produktu freskoak saltzen dituzten tokia; Barazki plaza, lore eta landare postu koloretsuak dituena; eta Euskal Herria plaza, non kanpoko produktuak eta ehunezkoak aurkituko ditugun.

  1. San Martin azoka

Merkatu hori Donostia-San Sebastianen dago, eta 2005ean inauguratu zen eraikin berrituak saltoki eta establezimendu ugari ditu. Bertan, inguruko fruta, barazki, haragi eta arrain postu tradizionalak aurkituko ditugu.

Gainera, ostalaritza- eta merkataritza-eskaintza osatzeko, hainbat arropa-denda, musika-denda bat, gastrobarrak eta kafetegiak, supermerkatu bat eta gimnasio bat daude.

Laburbilduz, euskal merkatu tradizionalak ezinbesteko lekuak dira euskal gastronomiaren eta kulturaren benetakotasuna ezagutu nahi dutenentzat.